Wat bij sneeuw?

Er is kans op sneeuw! Heel leuk, maar op de baan kunnen sneeuw en ijzel ook gevaarlijk zijn. Onze strooiploegen staan klaar om uit te rijden, maar we rekenen ook op jou! Hou je voetpad, en eventueel dat van je buur, sneeuwvrij. Zo kunnen voetgangers veilig passeren.

In de winterperiode zetten we alle mogelijke middelen in om je veilig op de weg te helpen. Bij gladheid pakken we eerst de strooiroute aan met de hoogste prioriteit. Dat is de route die de belangrijkste verbindingswegen bevat. De overige strooiroutes nemen we daarna stapsgewijs onder handen. 

Sneeuwstraat

Zout strooien werkt het best als er genoeg auto's passeren om het zout met de sneeuw te vermengen. In straten met weinig verkeer, bv. in woonwijken, heeft zout strooien dus weinig impact. In deze straten strooien we dus niet en gunnen we de kinderen vooral veel sneeuwpret. Misschien vraag je wel een sneeuwstraat aan zodat de kinderen ongestoord kunnen buiten spelen. Klik hier voor meer info over de sneeuwstraat.

Gewestwegen

De gewestwegen worden ijs- en sneeuwvrij gemaakt door het Vlaamse Gewest. Onze gewestwegen verbinden:

  • Brugge en Knesselare
  • Knesselare en Beernem
  • Beernem en Wingene
  • Beernem en Hertsberge

Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) zorgt dus voor het gladvrij maken van deze verbindingen.

Fietspaden – pekelstrooier

We beschikken over een pekelstrooier om fietspaden ijs- en sneeuwvrij te houden. Is de sneeuwlaag te dik, ruimen we eerst het sneeuw waarna we pekelen.

Waarom pekel strooien op een fietspad? Omdat dit ook werkt bij een lage verkeersintensiteit. Waarom dan geen pekel strooien op de wegen? Omdat pekel een minder lange werking heeft dan (nat) zout.
 
Ook hier is het zo dat de fietspaden op gewestwegen geruimd en gestrooid worden door het Vlaams Gewest.

Voetpaden – help elkaar

Heb je een voetpad voor je huis? Zorg er dan voor dat de voetgangers op een veilige manier door kunnen. Hoop de sneeuw op aan de rand van het voetpad op een manier dat het de weggebruikers niet hindert. De baan en straatgoot moeten uiteraard sneeuwvrij blijven.

Ben je niet goed te been en kan je zelf geen sneeuw ruimen? Vraag dan hulp aan buren of familie. Sta je er toch alleen voor, dan kan je hulp vragen via het sociaal huis (050 78 82 40). 

op woensdag 08 januari 2025
Nieuwsoverzicht