De toekomst van de Heilige Maria Moeder Godskerk is bekend. Kringwinkel ’t Rad verhuist naar de parochiekerk. Bovenop het platte dak aan de achterkant van de kerk komen ook 10 nieuwe appartementen. De projectontwikkelaar koopt het gebouw over van het kerkbestuur. De gemeente heeft hierin geen beslissingsrecht, maar bracht de verschillende partijen samen.
Participatief traject
Na een grootschalig participatietraject werd hard gewerkt om van een concept naar een concreet architecturaal plan te gaan. Dinsdag 12 november lichtten de gemeente en haar partners de plannen toe.
Het startschot voor die plannen werd drie jaar geleden gegeven, met een participatief traject om samen met de inwoners tot een gedragen en duurzaam toekomstperspectief te komen. De gemeente trad op als facilitator tussen het kerkbestuur, de kerkfabriek, de geloofsgemeenschap, de partners en de inwoners. Met Kristof Lataire van Kapittel als procesbegeleider kwam een mooi project tot stand.
Uit het participatieve traject kwam onder meer naar voor dat de architecturale waarde van de kerk behouden moet blijven. Het is voor inwoners ook belangrijk dat de kerk ruim toegankelijk blijft, liefst met een sociale invulling. Heel wat ideeën werden onderzocht, maar bij het voorstel tot samenwerking tussen Kringwinkel t Rad en Construct@Home vielen alle puzzelstukken in elkaar. De combinatie van een non-profitorganisatie en een privépartner maakt het project financieel haalbaar.
Kringwinkel t Rad
Nergens in Vlaanderen is een kringwinkel gehuisvest in een kerk. Door middenin een dorpskern te huizen, wil Kringwinkel 't Rad zich sterker verankeren in het sociale weefsel. Een kringwinkel is meer dan een tweedehandswinkel: ze zijn pionier in circulaire economie en sociale tewerkstelling.
Kringwinkel t Rad biedt in Beernem 15 jobs op maat voor mensen die het even wat moeilijker hebben. Het aanbod aan originele en betaalbare voorwerpen zal elke vier weken volledig wisselen.
Appartementen
De tien nieuwbouwappartementen (Construct@Home) worden bovenop het platte dak van de sacristie en de winterkapel gebouwd. De modernistische stijl van de kerk wordt doorgetrokken in de architectuur van de appartementen die gebouwd orden met hoogwaardige materialen en energiezuinige technieken. Elk appartement heeft een terras. Er komen ook 15 private parkeerplaatsen, een ondergrondse fietsenberging en een binnentuin.
Respect voor modernistische stijl
De kerk werd gebouwd tussen 1962 en 1965. Het ontwerp is van de hand van gerenommeerd architect Arthur Degeyter. Bij het ontwerpen van de nieuwe appartementen was het belangrijk dat de modernistische stijl behouden blijft. Er ging extra aandacht naar respect voor het ruimtelijk gevoel en het lichtspel in de kerk. Er werd ook rekening gehouden met advies van onder andere Raakvlak, de intergemeentelijke onroerend erfgoeddienst van Brugge & Ommeland.
Om de kringwinkel de nodige ruimte te geven, komen er twee platformen in de zijbeuken. Op die manier kan de kerk zo ingericht worden dat er nog ruimte is voor publieksactiviteiten. Ook de klokkentoren blijft behouden, net zoals de buitenmuren van de sacristie en de kapel. De appartementen zullen zichtbaar zijn aan beide zijkanten. Ook hier wordt de modernistische stijl doorgetrokken om geen stijlbreuk te creëren.