Bij bodemonderzoek op het kanaaleiland in Vaart-Zuid zijn verhoogde PFAS-waarden vastgesteld in de bodem en in het grondwater. Op basis van die metingen neemt de gemeente op advies van de Vlaamse Overheid een aantal no regret-maatregelen op en rond de site. Alle inwoners en gebruikers worden persoonlijk geïnformeerd.
De Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) heeft recent een oriënterend bodemonderzoek ontvangen van de stortplaats van baggerspecie op het kanaaleiland in Sint-Joris. Omdat het gaat om PFAS-verontreiniging, is er verder bodemonderzoek nodig.
Jan Verheyen, woordvoerder van de OVAM legt uit: In dat verdere onderzoek wordt de verontreiniging verder in kaart gebracht en wordt nagegaan of er een risico is voor mens en milieu..
Voor de omwonenden is er een gezondheidsrisico bij herhaaldelijke blootstelling. Daarom geeft het Departement Zorg van Vlaanderen een aantal adviezen om blootstelling zo veel mogelijk te beperken. In een straal van 100 meter rond de site is het bijvoorbeeld aangeraden om voorzichtig te zijn met zelfgekweekte groenten en eitjes van eigen kippen. In een straal van 500 meter rond het meetpunt is het aangeraden om putwater niet te gebruiken als drink- of kookwater of om het zwembad te vullen.
Het gemeentebestuur zorgt voor de nodige communicatie naar bewoners en gebruikers van het getroffen gebied. Iedereen die woont of actief is in de voorzichtigheidsperimeter zal een brief in de bus krijgen met meer uitleg. Paniek is niet nodig, maar waakzaamheid wel. We moeten vermijden dat inwoners langdurig blootgesteld worden aan PFAS. Daarom zal iedereen die woont in de perimeter een brief in de bus krijgen met concrete adviezen. Ook de landbouwers, lokale ondernemers en andere gebruikers zullen we informeren, aldus schepen Jan Vanassche, bevoegd voor milieu.